Kmetijstvo in mehanizacija nekoč in danes

Kmetijstvo in mehanizacija nekoč in danes

Samoooskrbno kmetijstvo se postopno in vsakoletno vedno bolj opušča, medtem pa se tržno širi in izboljšuje. To pomeni, da so večja mesta odvisna predvsem od trgovin, ki pa jih morejo lokalne kmetije oskrbovati z izdelki, ki niso pridelani intenzivno, temveč pa zelo skrbno in na naraven način. Take kmetije so ob večjih mestih redke, bolj pogoste pa so v manjših naslejih, kjer prebivalce konstantno oskrbuejo z domače pridelanimi dobrinami.

Kmetijska mehanizacija

Ker obstaja več vrst kmetijstva, ima vsako različne načine dela in s tem povezano mehanizacijo. Vsaka kmetija pa naj bi imela traktor, ki je zelo zmogljiv delovni stroj in se uporablja za različna opravila. Poleg traktorja, pa je potrebno imeti še ustrezne priključke za opravljanje različnih opravil (kosilnica, prikolica, nakladalka, obračalnik, naprava za izdelavo sekancev, naprava za sečnjo koruze in tako dalje). Poleg traktorja obstajajo še statični stroji, kot so naprimer naprave za sekanje drv, stebel koruze, shramba za silos in podobno. Nekateri kmeti, ki pa se ne ukvarjajo s tako intenzivnim kmetijstvom, temveč s samooskrbni,. pa uporabljajo namesto traktorjev motokultivatorje. Motokultivator je zelo zmogljiv stroj, ki je lahko namenjen oranju zemlje, košenju, obračanju trave, prevažanju stvari in še je zmožen opraviti še mnogo drugih opravil.

Kmetijska opravila

Sodobne kmetije v primerjavi s tradicionalnimi, ne opravljajo vseh del, kot so jih včasih, saj so se skozi čas zelo modernizirale z vso napredno mehanizacijo. Živalsko in pa predvsem človeško moč so nadomestile temu namenjene mašine in naprave, ki delo zelo olajšajo, ter zanj porabijo bistveno manj časa. Nekatera opravila so tudi avtomatizirana, kar pomeni, da človek za njih sploh ne rabi več skrbeti. Nova doba je torej prinesla veliko sprememb in novosti na kmetije, kjer so nekoč vsakodnevno garali. Avtomatizacija ter mehanizacija pa ne prinašata na kmetijo samo pozitivnih stvari, saj so takšni stroji, z visoko razvito tehnologijo zelo dragi in si jih vsak ne more privoščiti, zato se pojavljajo velike razlike med posameznimi kmetijami.

Produkti, ki jih lahko dobmo od lokalnih kmetov

V vsakem kraju se nahaja ne malo kmetij, ki so se odločile za prodajo svojih izdelkov, ki ih samostojno pridelajo. To so lahko bodisi mlečni izdelki (jogurti, sir, mleko, skuta), mesni izdelki (salame, klobase, zrezki. narezki), pekovski izdelki in moka (kruh, žemlje, keksi, pecivo, različne vrste mok), zelenjava (razne vrste zelenjave, zelenjavnih jedi), sadje (različne vrste sadja, suho sadje, sadne jedi). Izdelke, ki ijih posamezne kmetije prodajajo/proizvajajo lahko ponavadi dobimo, kar na njihovem domačem naslovu, nekatere jih vozijo okrog in dostavljajo na dom, druge pa se odločijo za prodajo v večjih trgvinah , kot so zadruge, ali pa jih prodajajo na tržnici.

Pomen lokalnih pridelovalcov za ostale

Ker se je veliko ljudi preselilo v naselja in opustilo svoje vrtove na podeželju, so tako v primanjkljaju domače pridelane hrane. Domača in lokalno pridelana hrana, pa je zelo pomembna, zato imajo lokalni kmeti izreden pomen, saj oskrbujejo prebivalce s svežo in kvaliteno hrano, ki je pridelana na naraven način, brez pesticidov in umetnih gnojil, škropiv in je posledično veliko bolj zdrava od trgovinske.

Kje dobiti orodja in opremo za delo?

Vso potrebno orodje lahko najdete v trgovini Interdiskont, ki se nahaja v Ravnah na Koroškem.

Leave a Comment