Najboljša hrana za pse je kvalitetna, naravna in zdrava

Najboljša hrana za pse je kvalitetna, naravna in zdrava

Vsak pasji skrbnik izbiri pasje hrane nameni ogromni časa, saj si vsak želi izbrati tisto najboljše za svojega psa, torej naravno pasjo hrano, ki bo psu omogočala kvalitetno in vitalno življenje. Pasja hrana mora vsebovati vse osnovne gradnike, torej kvalitetne beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine in minerale.

Pripravljena pasja hrana

Najbolj praktična rešitev za hranjenje psa je že pripravljena suha pasja hrana v obliki briketov ali še boljše v obliki hladno stiskanih peletov. Briketi so obdelani na visokih temperaturah, kar pomeni, da se zaradi proizvodnega postopka določena hranila ne ohranijo in jih je potrebno dodati v obliki sintetični dodatkov. Najbolj temperaturno neobstojni so vitamini, zato so v briketirani hrani sintetično dodani. Če želite psa hraniti z naravno pasjo hrano, ki je biološko ustrezna in vrsti primerna je boljša izbira hladno stiskana pasja hrana. Hladno stiskana pasja hrana je obdelana na nižjih temperaturah, zato je možnost ohranitve naravni sestavin in ni potrebe po sintetičnih dodatkih. Seveda, je pred nakupom pasje hrane potrebno prebrati deklaracijo. Vsi sintetični dodatki so napisani v razdelku dodatki k hrani pod analitično sestavo in pod sestavinami pasje hrane.

Pasja hrana in branje deklaracije

Pred nakupom pasje hrane je potrebno in nujno obvezno branje deklaracije. Deklaracija nam ogromno pove o sestavi in kvaliteti hrane. Deklaracija suhe in mokre pasje hrane se med seboj razlikuje. Poglejmo primer neustrezne in ustrezne deklaracije za suho pasjo hrano:

Primer deklaracije na suhi pasji hrani:

žita (med drugim 6% riž), meso in živalski stranski proizvodi, olja in maščobe, rastlinski stranski proizvodi, minerali.

Iz takšne deklaracije iz suhe pasje hrane ne razberete ravno veliko. Če vas nekdo vpraša kaj hranite psu, mi niti ne znate odgovoriti, saj je deklaracija zaprta in ne vemo katero meso je v hrani, ne vemo katera žita so v hrani in ne vemo od kod so maščobe in minerali. Pasji hrani s takšnimi in podobnimi deklaracijami se je boljše izogibati.

piščančje meso 28% , polnozrnat riž, lososovo olje 2%, korenje, banane, peteršilj, artičoke, koromač, čemaž, regrat, brokoli, kamilica, šipek, ekstrakt grozdnih pešk, spirulina.

Na deklaraciji vam more pisat točno katero meso in točno katera žita so v hrani. Iz zgornje deklaracije lahko razberete, da boste psu hranili piščančje meso v kombinaciji s polnozrnatim rižem. Vedeti morate tudi katere maščobe so v hrani in od kod so minerali in vitamini. Vse mora biti transparentno navedeno v odprti deklaraciji. Na podlagi zgornje deklaracije veste, da so maščobe iz piščanca, dodano pa je še lososovo olje. Hrana vsebuje tudi določeno zelenjavo in sadje, ki pokrije vitaminske in mineralne potrebe psa.

Doma pripravljena pasja hrana

Namesto, da kupite že pripravljeno pasjo hrano, se lahko odločite za samostojno pripravljanje pasjih obrokov. Preden se lotite tega, se je potrebno izobraziti kaj sodi na pasji krožnik in kaj zna biti za psa strupeno. Potrebno je vedeti koliko hrane psu skuhati in kakšna morajo biti razmerja med posameznimi sestavinami.

Količinsko se svetuje, da psu kuhate 3-5% telesne teže na dan. Procent zavisi od samega metabolizma psa, njegovega življenjskega sloga in od aktivnosti. Običajno mladički in zelo aktivni psi potrebujejo večjo količino hrane, ker tudi več porabijo, medtem ko starejši psi potrebujejo manjše količine hrane.

Kuhan obrok pripravite iz 60-70% mesnega deleža in 40-30% zelenjavno rastlinskega dela. Mesni del naj bo v večini sestavljeni iz mišičnega mesa, z manjšim deležem notranjih organov (jetra, ledvica, srčki, vranica) in manjšim deležem kosti. Meso naj ne bo popolnoma pusto, ampak naj vsebuje določen delež maščobe. Meso pokuhate na pari, skuhate ali prepražite. Mesa za psa ne začinite in ne solite.

Zelenjavno rastlinski del naj bo sestavljen iz sezonske zelenjave, psi zelo dobro prebavljajo bučke, bučo, korenje, ohrovt,… Določena zelenjava, kot je paradižnik in podobno pa za psa ni priporočljiva vsak dan. Od sadja je za pse najbolj zaželeno jagodičevje, občasno pa se na pasjem krožniku lahko znajde tudi kakšno jabolko ali hruška. V obrok dodajte tudi kakšna olja, kot je lososovo olje, kokosovo ali olivno olje.

Surova (BARF) pasja hrana

Surovo pasjo hrano lahko pripravite popolnoma sami tako kot bi pripravili kuhano hrano, ampak pač ponudite surovo meso. Pri zelenjavi se je potrebno izobraziti, katero zelenjavo lahko npr. ponudite surovo in katera mora biti v vsakem primeru vsaj pokuhana. Pri hranjenju psa s surovo pasjo hrano pa si lahko pomagate z različnimi že pripravljenimi BARF obroki, ki so uravnoteženi za psa. Tukaj je potrebno enako kot pri suhi briketirani hrani ali suhi hladno stiskani pasjih hrani, prebrati deklaracijo, da veste katero meso je v surovem obroku in kaj vse je dodano. Meso mora biti veterinarsko pregledano in poznati morate poreklo mesa.

Katero obliko pasje hrane izbrati

Izbira pasje hrane je res pestra in je odločitev za tisto najboljšo za marsikaterega lastnika psa zelo težka. Pred nakupom hrane preberemo deklaracijo, poiščemo takšno hrano, ki je bom bolj naravna in kvalitetna. Z izbrano hrano bomo psa hranili vsak dan do konca njegovega življenja, zato je izbira pasje hrane res pomembna odločitev. Kuhana in surova pasja hrana, sta za psa super izbira dokler hrano pripravljate sami in imate nadzor nad živili. V primeru, da kupite že pripravljene obroke ste na istem, kot če bi kupovali brikete. Za karkoli se boste odločili, je potrebno opazovati psa, kako se odziva in kako sprejema pasjo hrano. Na naravni in kvalitetni pasji hrani imajo psi urejeno prebavo, čvrst in kompakten kakec, čista ušesa in oči, zdravo kože ter sijočo dlako.

Leave a Comment