Vsakdan pred in med koronakrizo

Vsakdan pred in med koronakrizo

Vaša običajna pot do trgovine, telovadnice ali gostilne je najbrž pred pol leta izgledala takole: brezskrbno ste sedli v avto, avtobus ali pa ste se odpravili peš. Ko ste prispeli ste opravili svoj nakup, telovadili in se najedli/popili, ter se odpravili domov. Sedaj pa poteka vse skupaj drugače. Še preden sedete v avto, avtobus, ali pa sploh zapustite hišo vam na misel pride zaščitna maska, saj se brez nje ne more priti skoraj nikamor.

Eden izmed ukrepov, ki jih je vlada uvedla v času koronavirusa je torej obvezna uporaba mask v javnih ustanovah, na javnem prevozu in na ostalih mestih, kjer se zbirajo večje skupine ljudi. Glavna vloga maske je preprečitev širjenja okužbe, ki je zajela svet v decembru 2019. Potrebno se je zavedati, da maska ne ščiti posameznika pred virusom, temveč preprečuje širjenje v primeru, da ste okuženi vi. Maske na dnevni ravni uporabljajo le delavci zdravstvenih ustanov, kot so kirurgi, zdravniki, ter delavci, ki opravljajo fizična dela na prostem ali znotraj in masko potrebujejo za zaščito pred majhnimi delci, ki bi lahko škodili ob vdihavanju. Maske vsakodnevno uporabljajo tudi prebivalci vzhodnoazijskih držav, za katere je značilna prekomerna onesnaženost ozračja.

Odkar veljajo obvezni ukrepi za zajezitev novega virusa, pa je uporaba mask prešla iz zdravstvenih ustanov in delovišč v življenje vsakega posameznika. Za večino navadnih smrtnikov je bila to velika novost, saj jo v preteklosti nobeden ni uporabljal za ta namen. Vsak, ki je pričel masko uporabljati za v trgovino, avtobus in ostale obveznosti, je moral biti seznanjen z njeno uporabo. Kirurška maska je za enkratno uporabo mora biti po eni uporabi obvezno zavržena, v nasprotnem primeru, se lahko okužba posledično hitreje širi, kar pa predstavlja večjo nevarnost. Pralne maske so za večkratno uporabo, saj so izdelane iz blaga in se lahko perejo, vendar učinkovitost pri zaščiti ni tako dobra kot pri kirurških maskah. Poleg kirurških in pralnih mask so še maske s filtrom, ki so še bolj učinkovite. Vsako masko pa je obvezno tudi pravilno sneti na način, da se ne dotikamo izpostavljene površine, ki je lahko kontaminirana, za tem pa masko za enkratno uporabo zavržti, pralno pa ponovno oprati.

Nošenje maske je obveza, še posebej v času korona krize. Naša lahkomiselna življenja so se spremenila in paziti moramo na vsakem koraku. Glede na to, da so cene od začetka epidemije sunkovito narasle zaradi ogromnega povpraševanja, je težko najti maske po ugodni ceni, zato vam predlagamo trgovino Pentiv, ki se nahaja v Slovenj Gradcu. Njihovo ponudbo sestavljajo razkužilna sredstva in zaščitne maske, poleg njih pa prodajajo tudi zaščitna in športna oblačila, čevlji ter orodje.

Leave a Comment